Menestystä ja menetystä.

Myynti sujuu ja ei suju?

 

Myyntini sujuu etanan vauhdilla.

Pidän nykyään pienessä mittakaavassa vastaanottoa ja kauan tuntemani asiakkaani ovat ilokseni tulleet käymään. Mitään kiirettä ei tunneta ja kauppa käy sopivasti etanan nopeudella. Mutta mikä on oikeasti etanan nopeus, johon usein on tapana viitata, siihen palaan jutun lopuksi.

etanakin liikkuu pikku hiljaa
Loppu slut, kuvassa alavasemmalla Kaapon sänky ;)

Yllä olevasta kaaviosta ilmenee, että oli johtopäätösten aika jatkuvasti vähenevän myynnin takia. Syksyllä 2016 kävin läpi asiakaskortistoni asiakas asiakkaalta ja arvioin tilannettani. Uusia asiakkaita ei ollut juurikaan näköpiirissä ilman kallista jatkuvaa mainontaa. Parempi lopettaa hallitusti ja siirtyä pienempään mittakaavaan.


Kriisistä toiseen ja välillä omaan jalkaan ampumista.

Vuonna 1985 jKr. avasin oman optikkoliikkeen Liedon keskustassa vastavalmistuneeseen Kauppapihaan. Pystymetsästä aloittaminen vaati lehmän hermot ja pesukarhun kekseliäisyyden. Ovi ei käynyt muutaman viikkoon kertaakaan ja ensimmäinen sisälle tulija kysyi missä vessa on. No, enhän minä yleistä vessaa avannut lietolaisille ja muuta ei kyseinen henkilö sitten tarvinnutkaan, joten taas odotettiin. Mutta sitten se alkoi...

Aina 90-luvulle kauppa kasvoi kunnes oltiin taas potalla. Myynnistä hävisi 60% yhdessä yössä Suomessa olevan laman takia ja lisäksi oikeus verovähennykseen silmälaseista poistettiin. Heikkokuuloiset saivat avustusta ja varmaan päättäjät ajattelivat kuuron taluttavan sokeata. Siirsin liikkeeni suuremmille kalavesille Turkuun.

Jälleen piti nousta lattialta matolle, jolle oli on jo päässyt. Sitten tuli IT-kriisi ja ostettiin ilmaa Saksasta, seuraavaksi finanssikriisi, aviokriisi, nettikauppakriisi ja vaikka mitä.

Nettikauppa oli ylpeyden aiheeni, olinhan aloittanut sen jo ennen kuin monet suomalaiset kollegani olivat tietoisia koko internetistä. Suomi oli pahasti jälkijunassa kehityksestä, alussa piti harjoittaa etämyyntiä täyttämällä asiakkaasta kaavake ja soittaa Luottokunnalle saadakseen myyntiluvan, Huh Huh!

Maailman suurin lasien nettimyyjä ilmestyi Googlessa edelleni ja se ei mielestäni käynyt, joten koodasin sivustoni uudelleen. Tämä osoittautui omaan jalkaan ampumiseksi, sillä hakukone tuomitsi minut kauppoineni spammaajaksi. Rangaistuksena oli hakutuloksissa pudottaminen jonnekin kymmenien sivujen päähän kauas unholaan ja siellä olen saanut rauhassa olla. Google tarjoaa kylläkin lahjaseteleitä mainostamiseen, mutta niihin en tartu ja syyn kerron aikanaan.

Mielestäni hauskasti kirjoitettu ja totuuden mukainen kuvaus tuntemuksista pienyrittäjänä olemisesta on: Yrittäjyys on paskaa

Jälkiviisautta

Olisiko aikanaan pitänyt kärvistellä aikansa Liedossa odottaen laman menevän ohi? Varmaa vastausta en tiedä, mutta se olisi saattanut olla viisas ratkaisu. Toisaalta ei ollut tietoa Nokian tulevasta menestyksestä, joka toi valtion kassaan rahaa ja toisaalta liiketilan vuokra Turussa oli puolet siitä mitä maksoin Liedossa.
Menin bussilla tänä kesänä Tarvasjoelle ja hämmästelin miten Lieto on kasvanut edukseen, siellä on oikea meininki. Näkemäni perusteella olisi pitänyt pysyä Liedossa.


etanakin liikkuu pikku hiljaa

Ottamassani kuvassa 07.00 aamulla etana on lähtenyt ylittämään tietä noin kaksi tuntia aiemmin ja edennyt vaarallisella matkallaan puoleen väliin. Päästäkseen nurmikolle aikaa kuluu vielä arvioni mukaan parisen tuntia. Arvioni perustuu tutkimukseen, jonka mukaan etanan nopeus on parhaimmillaan 0,00083 km/h. Tässä samalla hiukan pähkäiltävää kuinka paljon tuo nopeus on metreissä, senteissä tai millimetreissä.

Lähde: Etanan nopeus, SVT

Toivottavasti kuvaamani etana pääsi perille uusille nurmille.Kaikki arviot ja kannanotot ovat omia näkemyksiäni.
optikko Eskil Fagerlund,

Kommentit

  • avatar
    :

    Ole ensimmäinen kirjoittaja...

Napsauta tästä ja kirjoita kommentti Kommentointi edellyttää sähköpostiohjelmaa, joka avautuu klikatessa. älä muuta aihekenttää, muuten sana on vapaa.